Снимка: Wikipedia
До този момент подводниците са „охлювът“ на превозните средства с максималната си скорост от 83 километра в час. Американският технологичен институт Харбин се е наел с предизвикателството да промени това и да създаде подводница, способна да изпревари всеки реактивен пътнически самолет.
Не, това не е първоаприлска шега. До момента в научните издания няма публикуван материал, който обяснява как Харбин ще отговори на високите си амбиции да осъществи плаване от Шанхай до Сан Франциско в рамките на 100 минути. Това би означавало скорост от почти 6000 километра в час. Дори да не достигне до крайната си цел обаче, работата на института със сигурност може да помогне за подобряването на скоростта на сегашните подводници.
Основната идея е основана на концепцията за “суперкухина”, която руснаците са използвали, за да изстрелват торпеда със скорост стотици километри в час и се използва в плавателните съдове.
Суперкухината се появавя, когато малките балончета, които се появяват при триенето на твърд предмет с вода, се обединят в един голям балон, който е по-дълъг от самия обект.
Това означава, че по-голямата част от плавателния съд е оградена от газ, а не течност. Триенето спада драстично и това позволява много по-бързото движение.
Учените вече използват суперкухините, за да могат витлата на плавателните съдове да се движат много по-бързо, а скаридите ги използват от милиони години, за да убиват плячката си.
Основното предизвикателство обаче е достигането на скорост, при която се появява суперкухина и нейното задържане след това.
Според теорията на учените, изпускането на газ от предната част на подводницата може да помогне за задържането на суперкухината, но тестовете до момента не са потвърдили, че това е ефективен метод за транспорт.
Изследователите от Харбин твърдят, че са разработили течна мембрана, която намалява значително съпротивлението в предната част на подводницата и й позволява да достигне нужната скорост много по-лесно.
“Нашият метод е различен от всеки досегашен подход. Комбинираме течната мембрана със суперкухината, което прави достигането на нужната скорост и нейното задържане в пъти по-лесно”, твърди ръководителят на проекта проф. Ли Фенгчен.
Все пак той признава, че пред учените стоят редица предизвикателства, които да позволят развивнето на желаната скорост.
ян. 30, 2017 Коментарите са изключени за Диктатура на ТВ-тариата
„Първо. Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две...31 ян., 2017 Коментарите са изключени за И Австрия забранява бурките
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за С ново броене прокуратурата брои референдума за задължителен
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за И дете с белезници след забраната на Тръмп за бежанците
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за Гръцките фермери блокираха пътя при Промахон
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за Анкара прати турски военни в гръцки води
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за И Австрия забранява бурките
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за С ново броене прокуратурата брои референдума за задължителен
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за И дете с белезници след забраната на Тръмп за бежанците
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Гръцките фермери блокираха пътя при Промахон
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Анкара прати турски военни в гръцки води
1 | CHF | = | 1.84373 лв |
1 | EUR | = | 1.95583 лв |
1 | GBP | = | 2.19583 лв |
1 | USD | = | 1.76137 лв |
ян. 28, 2017 Коментарите са изключени за Разни комшии, разни идеали
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Върви, народе обгазени!
Над 10 емблематични за София паметници осъмнаха с противогази и табели с иронични надписи. Причината за мащабна акция на неправителствената организация „Спаси...дек. 09, 2016 Коментарите са изключени за Стотици руски спортисти са облажили от допинга
Над 1000 руски спортисти, сред които и олимпийски шампиони, са се облагодетелствали от държавната руска допингова програма между 2011 и 2015 г. В най-малко 30 спорта,...
You must be logged in to post a comment.