Съединението прави силата… не само в политиката, но и на пазара на виното, и колкото по-бързо го проумеят винарите на Балканите, толкова по-добре. Засега този принцип за трета поредна година утвърждава Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) – от 5 до 8 юни в Гранд Хотел София, след който – при добро стечение на обстоятелствата, може да се появи и Балканска винена камара.
Но за нея ще питаме в края на лятото, а тази година фестивалът преминава под мотото „Местните сортове – съкровищницата на Балканите“. Участват 10 държави от региона, а за догодина искат да се присъединят и изби от Молдова. Защото добро мерло и каберне може да се произвежда навсякъде, но само по тези места се правят уникалните гъмза, мавруд, сиртика, както отбеляза председателят на BIWC Константинос Лазаракис MW.
Той идва за феста директно от Londod Wine Fair, където е изнесъл майсторски класове за 6 гръцки и 6 български вина пред препълнена зала.
Експертът отново потвърди необходимостта да продължат усилията на винената общност за маркетиране на балканските вина с единен бранд, за да бъде разпознаван и търсен от потребителите от цял свят. Фестивалът и конкурсът, чийто инициатор е Галина Нифору, са част от тези усилия, към които българската държава засега не проявява интерес да подкрепи. В Македония например има заделен бюджет от 1 милион евро, с който държавата подкрепя рекламата и участието на свои производители във винени събития.
Галина Нифору
Лазаракис, заедно с Каролин Гилби MW от Великобритания и Род Смит MW от Франция са част от от международното жури на третото издание на Балканския винен конкурс. BIWC ще има възможност да оцени близо 400 вина от 45 изби от региона в пет различни категории: бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино.
Конкурсната част ще протече на 5 и 6 юни при затворени врати в Siute Hotel Sofia, а фестивалната част, отворена за публиката – на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София. Победителите с най-добри вина ще станат ясни на 8 юни, както и вината с най-добър етикет. Конкурсът за етикет се провежда за първи път и най-добрите ще излъчи тричленно жури, председателствано от Стефан Божков.
Макар, типично за балканския манталитет и нрави, производителите от региона бавно да узряват за необходимостта да обединят усилия за брандиране на Балканите, шансът при тази стратегия е по-голям, отколкото като всяка балканска държава поотделно.
Препоръката на Константинос Лазаракис е да не се пропуска момента, за да бъдат убедени пазари като ЕС, скандинавските страни, Канада, САЩ, Великобритания – и защо не Китай – че оттук може да се купуват хубави вина с добро качество. По думите му, именно защото Балканите не са голям играч на винения пазар (само Франция произвежда вино колкото всички страни в региона, взети заедно), може да си позволят да не се съобразяват с моментните трендове на пазара, а да търсят своето уникално представяне.
„А защо не и вино в амфора, което на Балканите са правели преди векове?“, запита риторично Лазаракис, като добави, че не познава нито един български или гръцки производител, който да предлага, но винари в Италия вече го правят – и продават по 70-80-90 евро.
Майсторските класове
В специалния майсторски клас на Лазаракис по време на винения форум ще бъдат дегустирани 8 вина, като всеки от участниците ще влезе и в ролята на съдия.
Каролайн Гирби MW е може би единственият Master of Wine в света с най-големи познания за балканските вина, които следи повече от 20 години. Освен председател на дегустационен панел, тя ще води майсторски клас на тема: Треска за злато: Винената съкровищница на Балканите.
„Седем цвята бяло“ е темата на майсторския клас на Род Смит MW от Франция. Той е преподавател, маркетинг специалист и търговец в областта на виното, базиран в Южна Франция. Списъкът му с клиенти включва доста богати, капризни и взискателни клиенти от цял свят. Род е директор на Vins Sans Frontieres – водещ доставчик на вино на индустрията за суперяхти.
„Да откриеш пенливите вина на Балканите“ е темата на майсторския клас на Маринела Арделеан от Румъния. Тя е бранд мениджър на Foss Marai Spumanti и преподава в Italian Chef Academy в Рим, спечелила е титлата най-добър сомелиер на Румъния за тази година.
Каквото и да решите, да споделите вино, храна и разговори с приятели си е прекрасно изживяване.
Информация за лекциите и майсторските класове може да намерите тук.
ян. 30, 2017 Коментарите са изключени за Диктатура на ТВ-тариата
„Първо. Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две...31 ян., 2017 Коментарите са изключени за И Австрия забранява бурките
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за С ново броене прокуратурата брои референдума за задължителен
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за И дете с белезници след забраната на Тръмп за бежанците
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за Гръцките фермери блокираха пътя при Промахон
31 ян., 2017 Коментарите са изключени за Анкара прати турски военни в гръцки води
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за И Австрия забранява бурките
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за С ново броене прокуратурата брои референдума за задължителен
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за И дете с белезници след забраната на Тръмп за бежанците
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Гръцките фермери блокираха пътя при Промахон
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Анкара прати турски военни в гръцки води
CHF | = | лв | |
EUR | = | лв | |
GBP | = | лв | |
USD | = | лв |
ян. 28, 2017 Коментарите са изключени за Разни комшии, разни идеали
ян. 31, 2017 Коментарите са изключени за Върви, народе обгазени!
Над 10 емблематични за София паметници осъмнаха с противогази и табели с иронични надписи. Причината за мащабна акция на неправителствената организация „Спаси...дек. 09, 2016 Коментарите са изключени за Стотици руски спортисти са облажили от допинга
Над 1000 руски спортисти, сред които и олимпийски шампиони, са се облагодетелствали от държавната руска допингова програма между 2011 и 2015 г. В най-малко 30 спорта,...
You must be logged in to post a comment.